Home

Koeman beschuldigt VAR van ‘het kapot maken van voetbal’

Laatste update: 26/07/2024
De VAR, of video assistent-scheidsrechter, was een van de meest besproken topics op het EK ‘24. Deze nieuwe technologie was de aanzet voor veel discussies. Ook het Nederlandse elftal ondervond wat de VAR kan betekenen. Coach Ronald Koeman beweert zelfs dat de tussenkomst van de VAR, Oranje de kans op de titel ontnomen heeft.

Koeman en de VAR

Betekent VAR het einde van voetbal?

Coach Ronald Koeman beschuldigt de VAR van het ‘kapot maken van voetbal’ na controversiële beslissingen tijdens het EK 2024. Nederland werd zwaar getroffen door VAR-interventies, wat leidde tot discussies over de impact van technologie op het spel. Lees verder voor een diepgaande analyse van deze kwesties en de gevolgen voor het Nederlandse voetbal.

Wat gebeurde er tussen de VAR en Oranje?

Het feit waarop de uitspraak van Koeman gebaseerd is, speelde zich af in de halve finale, Nederland – Engeland. Daar bracht Xavi Simons Nederland al na 7 minuten op voorsprong. De finale tegen Spanje was in zicht voor Oranje. Bij de Nederlandse bookmakers gingen de kansen tijdens het live wedden voor Nederland de hoogte in!

Was het niet, dat door tussenkomst van de VAR, de Engelsen in de 18de minuut een strafschop toegewezen kregen. Harry Kane zette die om in een doelpunt, en met 1-1 kreeg de wedstrijd weer een heel ander uitzicht. Maar de beslissing zette wel kwaad bloed bij de Nederlandse coach.

Was de strafschop terecht of niet?

In voetbalkringen waren de meesten het erover eens dat de strafschop onterecht werd toegekend. De overtreding werd niet vastgesteld door scheidsrechter Felix Zwayer. De VAR riep hem naar de kant om de videobeelden van de spelfase opnieuw te bekijken. Denzel Dumfries zou zijn voet te hoog gehouden hebben, en zo ‘gevaarlijk spel’ veroorzaakt hebben.

Mocht de beslissing naar de letter van de voetbalwet terecht zijn, dan zou die toch nooit genomen zijn door een scheidsrechter op het terrein. Het was een spelfase die honderden keren voorkomt, en niet als gevaarlijk beschouwd wordt in de praktijk. In theorie echter wel, en het is uitsluitend de theorie die de VAR hanteert. Er is geen ruimte voor interpretatie.

Meer omstreden beslissingen tijdens het EK 2024

De verstandhouding tussen de VAR en Koeman was al zoek na de afgekeurde goal tegen Frankrijk. Het duurden minutenlang voor het verdict viel, een bewijs hoe discutabel de beslissing wel was. Toch werd het doelpunt van Xavi Simons afgekeurd, tot groot ongenoegen van voetbalminnend Nederland.

Onze zuiderburen leverden geen topprestatie op het afgelopen toernooi. Maar ze werden ook verschillende keren geconfronteerd met beslissingen van de VAR die erg ingrijpend waren. Romelo Lukaku, een spits van wereldklasse, zag drie doelpunten afgekeurd worden. Waarvan zeker hun kansen in het EK gehypothekeerd werden.

Vooral de twee afgekeurde goals tegen Slowakije waren fataal voor de Belgen. Het leidde tot het verlies tegen een land, dat door de sportanalisten als onmogelijk werd beschouwd. Slowakije stond op plaats 24, dus helemaal de laatste plaats, van de mogelijke kanshebbers. De Belgen op plaats 6.

Wat zijn alle nieuwe voetbaltechnologieën?

Voetbal veranderde door het toepassen van nieuwe technologieën. Voor de ene een goede zaak en meer eerlijk spel. De andere voetballiefhebber vindt dan weer dat de essentie van het spel verloren gaat. Laten we om het verhaal van hierboven te verduidelijken, enkele van die nieuwe voetbaltechnologieën aan je voorstellen.

De VAR (Video assistant referee)

Deze technologie werd voor het eerst ingezet en definitief uitgetest in 2019 tijdens de UEFA Champions League. Ondertussen wordt de VAR ingezet bij alle grote toernooien en in de belangrijke competities. Gespecialiseerde scheidsrechters volgen vanuit een videokamer de wedstrijd.

Bij twijfel over een spelfase of over een beslissing van de veldscheidsrechter grijpen ze in. Ze lichten hem, via zijn oortje, in en dan zal die hoofdscheidsrechter de videobeelden hierover bekijken. De eindbeslissing ligt altijd in de handen van deze scheidsrechter. De praktijk wijst uit dat hij bijna altijd het oordeel van de VAR volgt.

Deze zaken houdt de VAR in de gaten:

  • Incidenten in de strafschopzone
  • Twijfels bij doelpunten
  • Terechte of onterechte rode kaarten
  • Identiteitsverwisseling

Technologie voor de doellijn (GLT)

In het Engels heet dit de Goal Line Technology vandaar de afkorting GLT. Bij dit systeem worden aan iedere goal 7 camera’s geplaatst. Die nemen alles op en de beelden worden in real time naar de videokamer van de VAR gestuurd.

Er werd speciale software ontworpen om te controleren of er wel degelijk gescoord werd. De GLT kwam voor het eerst in beeld in 2016. Nu is het gebruik van de GLT de normaalste zaak bij de UEFA en de plaatselijke voetbalcompetities. Met de GLT kan ook gecontroleerd worden of de doelman mooi op de lijn staat als er een strafschop gegeven wordt.

Semi-automatische buitenspel controle (SAOT)

Deze vrij nieuwe technologie werd voor het eerst voorgesteld in 2022, bij de wedstrijden van de Champions League. Met deze Semi Automatic Offside Tracker (SAOT) wordt een van de meest gediscuteerde overtredingen bij het voetbal gecontroleerd. Met camera’s en AI wordt gekeken of een speler buiten spel staat.

Dit zullen Xavi Simons en Romelo Lukaku geweten hebben toen hun doelpunten werden afgekeurd. Het ging immers iedere keer over randgevallen, die zonder de technologie niet zouden vastgesteld zijn.

Verbonden baltechnologie (connected ball technology)

De allernieuwste technologie werd geleverd door Adidas. Zij ontwierpen een bal die alle wedstrijdinformatie bij alle spelfases naar de videokamer van de VAR doorstuurt. Een staaltje van vernuftig ontwerp. De bal bevat hoogstaande technologie, en toch blijft die werken, hoe hard ook op de bal getrapt wordt.

De Adidas connected ball technology werd voorgesteld als de wedstrijdbal op het FIFA-WK ‘22 in Qatar. Hij werd op het EK ’24 voor het eerst gebruikt voor een EUFA-toernooi. Het deze technologie die voor de afgekeurde goal van de Belgen zorgde tijdens de match tegen Roemenië. Dit is wat de sensor in de bal opvangt en doorstuurt:

  • De exacte locatie van de bal op het veld.
  • Hoe snel de bal beweegt.
  • De rotatie van de bal.
  • De richting waarin de bal beweegt.

Is dit het einde van voetbal?

De invoering van de VAR blijft een heikel punt in het voetbal. Voorstanders prijzen de nauwkeurigheid en rechtvaardigheid, terwijl critici waarschuwen voor het verlies van spontaniteit en sfeer. Deze technologische revolutie verdeelt fans, spelers en experts, waarbij elke beslissing intense discussies oproept over de toekomst van het spel.

Voor het Nederlands elftal had de VAR verstrekkende gevolgen tijdens recente toernooien. De teleurstelling leidde tot mogelijke terugtrekking van sleutelspelers als Van Dijk, Blind, Wijnaldum en De Vrij voor het WK 2026. Zelfs bondscoach Koeman overweegt zijn positie, aangetrokken door de lokroep van FC Barcelona. Blijf op de hoogte van de laatste sportnieuws en updates met onze sportnieuws updates.